Quiz: How well do you know your scary movies?

Fall film season is upon us, and we all know what that means: Bring on the scary movies!

After an early run of “The Conjuring,” we officially kicked off the Halloween fun last month with 2011’s indie home invasion flick, “You’re Next.” Other — more commercial — fright-night delights that are slated for release in the coming weeks include “Insidious: Chapter 2” (Sept. 13) and a remake of 1976’s “Carrie” (Oct. 18).

Sadly, there’s not a new chapter of “Paranormal Activity” until the fifth installation hits big screens in 2014. But that’s OK: We have another chapter of 2011’s “Insidious”! You remember “Insidious,” don’t you? It’s the one with the creepy little child who … no, wait, there’s a haunted old mansion that … hang on, a family moves to an eerie small town …

OK, so maybe we’re not all so clear on what happened in “Insidious” — and maybe that’s because we never really knew why it was called that. (We humbly suggest that it should have been called “The Further,” which is the name of the supernatural otherworld referenced in the film.)

Actually, scary movies with obscure titles makes it very hard to keep track of which is which. More importantly, generic names make it all too easy to get confused about the franchise mythology (when it’s there at all). So, in honor of Halloween scary movie season and our unending love for spooky flicks, here’s a quiz on recent horror movie titles.

1. What is “Insidious” about?

a. Paranormal spirits entering through a portal.
b. The ghost of a murdered girl seeking revenge.
c. A seemingly innocent child with a dark side.
d. An ancient curse attached to a symbolic item.

2. Only one of these is actually about a haunted house:

a. “A Haunted House”
b. “Silent House”
c. “The House on Haunted Hill”
d. “House at the End of the Street”

3. The sequel to “Offspring,” about a cannibal civilization in the woods, is:

a. “Mama”
b. “Orphan”
c. “The Woman”
d. “The Orphanage”

4. Which of these does not have a celebrity in the starring role?

a. “The Grudge”
b. “Orphan”
c. “Case 39”
d. “Sinister”

5. In this scary movie, having no electricity adds to the ambiance:

a. “Don’t Be Afraid of the Dark”
b. “Silent House”
c. “The Dark”
d. “Darkness”

6. Which movie does not feature a strong female lead?

a. “Mama”
b. “The Woman”
c. “The Woman in Black”
d. “The Awakening”

7. This scary movie involves a priest:

a. “The Omen”
b. “The Ward”
c. “The Pact”
d. “The Call”

8. Which of these plot twists is not alike?

a. “The Ward”
b. “The Sixth Sense”
c. “The Awakening”
d. “The Others”

9. Which of these is about a former mental asylum?

a. “Apartment 1303”
b. “Session 9”
c. “1408”
d. “Case 39”

10. Which of these is not a “possessed child” movie?

a. “The Omen”
b. “Case 39”
c. “The Ward”
d. “Insidious”

11. Which of these is not about paranormal investigators?

a. “The Awakening”
b. “Paranormal Activity”
c. “The Innkeepers”
d. “The Conjuring”

12. Which of these has not been redone as a scary movie in both America and Japan?

a. “The Grudge”
b. “The Ring”
c. “Dark Water”
d. “Orphan”

13. Which of these movies has not had a sequel (yet)?

a. “Paranormal Activity”
b. “The Grudge”
c. “The Omen”
d. “The Pact”

That’s it, you’re done! (Like what we did there, with the number of questions?)

Ready to find out how you rate as a scary movie aficionado?

Scroll down.

.

.

.

Answers:

1) a 2) c 3) c 4) b 5) b 6) c 7) a 8) a 9) b 10) c 11) b 12) d 13) d

Now that you’ve completed this quiz, you will die in seven days. Just kidding. But now you can share it with other scary movie lovers to see how you measure up.



News
Entertainment
Sports
Lifestyle
Local

Brooklyn man charged in roommate's stabbing death

A Brooklyn man accused of violently stabbing his roommate to death on Monday is in police custody and faces murder charges.

International

Dinosaurs could have survived asteroid strike

It turns out there is a good and a bad time for the planet to be hit by a meteor, and dinosaurs were just unlucky.…

National

OkCupid admits to Facebook-style experimenting on customers

By Sarah McBrideSAN FRANCISCO (Reuters) - OkCupid, a top U.S. matchmaking website, intentionally mismatched users to test its technology, the IAC/InterActive Corp service said on…

Local

MTA fares still increasing 4 percent in newly…

The agency said the 4 percent increases, previously announced in December, will remain steady even as the MTA deals with increasing labor costs.

Movies

Interview: Brendan Gleeson on the way 'Calvary' depicts…

Brendan Gleeson talks about how his new film "Calvary" began over drinks and how his character here is the opposite of the lead in "The Guard."

Movies

'Get on Up' producer Mick Jagger on the…

Mick Jagger, a producer on the James Brown biopic "Get on Up," talks about the time had to tell the singer some bad news and his favorite JB record.

Television

'Glee' star Lea Michele to appear on 'Sons…

"Glee" star Lea Michele has been confirmed as a guest star in the final season of "Sons of Anarchy."

Television

TV watch list, Monday, July 28: 'The Bachelorette'…

See Andi Dorfman make her big choice on tonight's 'Bachelorette' finale.

MLB

Angelo Cataldi: Ryan Howard deserves better from Phillies

Just last week, Ryan Howard endured the embarrassment of a benching that was inevitable, and yet still shocking.

NFL

Larry Donnell has inside track in Giants tight…

Little-known Larry Donnell of Grambling State currently has the inside track, as the second-year player has received the bulk of the first-team reps.

NFL

Computer to Jets: Start Michael Vick over Geno…

Jets general manager John Idzik says the choice of who starts between second-year quarterback Geno Smith and veteran Michael Vick will be a “Jets decision.”

MLB

Yankees looking to trade for Josh Willingham: Report

CBS Sports’ Jon Heyman reported Sunday the Yankees are interested in Twins outfielder Josh Willingham.

Travel

Glasgow: Hey, hey, the gangs aren't here

This European city has done a good job getting rid of its more violent residents and revitalizing with artists.

Education

Babson College tops list of best colleges for…

Money magazine has just released its inaugural list of "The Best Colleges for Your Money" -- and the answers have surprised many. Babson College, which…

Education

NYC teens learn how to develop apps during…

Through a program sponsored by CampInteractive, the high schoolers designed their own community-focused apps.

Tech

The Ministry of Silly Walks app is both…

Monty Python have dug into their back catalogue for cash-ins once more, but with the Ministry of Silly Walks app, they've made something that's fun too.