Quiz: How well do you know your scary movies?

Fall film season is upon us, and we all know what that means: Bring on the scary movies!

After an early run of “The Conjuring,” we officially kicked off the Halloween fun last month with 2011’s indie home invasion flick, “You’re Next.” Other — more commercial — fright-night delights that are slated for release in the coming weeks include “Insidious: Chapter 2” (Sept. 13) and a remake of 1976’s “Carrie” (Oct. 18).

Sadly, there’s not a new chapter of “Paranormal Activity” until the fifth installation hits big screens in 2014. But that’s OK: We have another chapter of 2011’s “Insidious”! You remember “Insidious,” don’t you? It’s the one with the creepy little child who … no, wait, there’s a haunted old mansion that … hang on, a family moves to an eerie small town …

OK, so maybe we’re not all so clear on what happened in “Insidious” — and maybe that’s because we never really knew why it was called that. (We humbly suggest that it should have been called “The Further,” which is the name of the supernatural otherworld referenced in the film.)

Actually, scary movies with obscure titles makes it very hard to keep track of which is which. More importantly, generic names make it all too easy to get confused about the franchise mythology (when it’s there at all). So, in honor of Halloween scary movie season and our unending love for spooky flicks, here’s a quiz on recent horror movie titles.

1. What is “Insidious” about?

a. Paranormal spirits entering through a portal.
b. The ghost of a murdered girl seeking revenge.
c. A seemingly innocent child with a dark side.
d. An ancient curse attached to a symbolic item.

2. Only one of these is actually about a haunted house:

a. “A Haunted House”
b. “Silent House”
c. “The House on Haunted Hill”
d. “House at the End of the Street”

3. The sequel to “Offspring,” about a cannibal civilization in the woods, is:

a. “Mama”
b. “Orphan”
c. “The Woman”
d. “The Orphanage”

4. Which of these does not have a celebrity in the starring role?

a. “The Grudge”
b. “Orphan”
c. “Case 39”
d. “Sinister”

5. In this scary movie, having no electricity adds to the ambiance:

a. “Don’t Be Afraid of the Dark”
b. “Silent House”
c. “The Dark”
d. “Darkness”

6. Which movie does not feature a strong female lead?

a. “Mama”
b. “The Woman”
c. “The Woman in Black”
d. “The Awakening”

7. This scary movie involves a priest:

a. “The Omen”
b. “The Ward”
c. “The Pact”
d. “The Call”

8. Which of these plot twists is not alike?

a. “The Ward”
b. “The Sixth Sense”
c. “The Awakening”
d. “The Others”

9. Which of these is about a former mental asylum?

a. “Apartment 1303”
b. “Session 9”
c. “1408”
d. “Case 39”

10. Which of these is not a “possessed child” movie?

a. “The Omen”
b. “Case 39”
c. “The Ward”
d. “Insidious”

11. Which of these is not about paranormal investigators?

a. “The Awakening”
b. “Paranormal Activity”
c. “The Innkeepers”
d. “The Conjuring”

12. Which of these has not been redone as a scary movie in both America and Japan?

a. “The Grudge”
b. “The Ring”
c. “Dark Water”
d. “Orphan”

13. Which of these movies has not had a sequel (yet)?

a. “Paranormal Activity”
b. “The Grudge”
c. “The Omen”
d. “The Pact”

That’s it, you’re done! (Like what we did there, with the number of questions?)

Ready to find out how you rate as a scary movie aficionado?

Scroll down.

.

.

.

Answers:

1) a 2) c 3) c 4) b 5) b 6) c 7) a 8) a 9) b 10) c 11) b 12) d 13) d

Now that you’ve completed this quiz, you will die in seven days. Just kidding. But now you can share it with other scary movie lovers to see how you measure up.


News
Entertainment
Sports
Lifestyle
National

Miley Cyrus hospitalized, cancels Kansas concert, condition unknown,…

Singer Miley Cyrus was hospitalized on Tuesday night after suffering what is believed to be 'a severe allergic reaction' to antibiotics medication. The 21-year-old Bangerz…

News

Explosions in new Boston Marathon bomb panic, 'twisted'…

A fresh Boston Marathon terror alert, which caused Bomb Squad officers to order an evacuation while two controlled explosions were carried out, was today being…

National

Reddit boosts news capabilities in social media turf…

By Jennifer SabaNEW YORK (Reuters) - Reddit, a website with a retro-'90s look and space-alien mascot that tracks everything from online news to celebrity Q&As,…

Local

New York joins accord to strengthen popular vote…

New York State joined a nationwide effort that would gives the state's 29 electoral votes for president to the candidate who wins the national popular vote.

Entertainment

Miley Cyrus hospitalized, cancels Kansas concert, condition unknown,…

Singer Miley Cyrus was hospitalized on Tuesday night after suffering what is believed to be 'a severe allergic reaction' to antibiotics medication. The 21-year-old Bangerz…

Television

'Orphan Black's' Jordan Gavaris talks Felix's Season 2…

Jordan Gavaris plays heroically helpful foster sibling Felix to main clone Sarah on "Orphan Black." We talked to him about what’s ahead for him in…

Going Out

Accomplice Tour: New York (Spoiler Alert)

When I signed up for the Accomplice show tour, I had no idea what I was in for. But every grimy job comes with a great reward.

Television

TV watch list, Tuesday, April 15: 'New Girl,'…

'New Girl' Nick and Jess are hiding their breakup from the other loft residents. And Winston passes the police academy exam! That guy needed some…

NBA

Nets miss chance to clinch No. 5 seed…

Nets head coach Jason Kidd expressed little concern after a 109-98 loss to the Knicks, but others seemed to disagree.

NFL

Jets confident despite Chris Johnson leaving with no…

Jets fans clamored for a playmaker on offense all offseason. It looked like they were going to land that player on Tuesday when Chris Johnson…

NBA

Knicks, Nets rivalry never materialized despite national attention

When the NBA schedule was released, the league anticipated an intense rivalry between the Nets and Knicks with all four games slated for national TV.

NBA

NBA Power Rankings: Are the Spurs frauds? Could…

NBA Power Rankings: Are the Spurs frauds? Could the Mavericks surprise?

Home

Steal home decorating tips from Nattystyle blogger Natalie…

Despite the towering ceilings and enviable exposed brick, it’s easy to see how Natalie Decleve’s apartment could be considered a challenge. Perched above the streets…

Home

How to plant a garden in the city

Small on space but big on gardening? You can still have that welcoming oasis of fresh air with an urban garden. Peter Smith, owner of…

Style

Personalize your massage at a private practice

CityTouch customizes spa treatments to meet client's needs.

Style

Victoria's Secret Fashion Show moving to England

It will still broadcast on CBS this fall.