Quiz: How well do you know your scary movies?

Fall film season is upon us, and we all know what that means: Bring on the scary movies!

After an early run of “The Conjuring,” we officially kicked off the Halloween fun last month with 2011’s indie home invasion flick, “You’re Next.” Other — more commercial — fright-night delights that are slated for release in the coming weeks include “Insidious: Chapter 2” (Sept. 13) and a remake of 1976’s “Carrie” (Oct. 18).

Sadly, there’s not a new chapter of “Paranormal Activity” until the fifth installation hits big screens in 2014. But that’s OK: We have another chapter of 2011’s “Insidious”! You remember “Insidious,” don’t you? It’s the one with the creepy little child who … no, wait, there’s a haunted old mansion that … hang on, a family moves to an eerie small town …

OK, so maybe we’re not all so clear on what happened in “Insidious” — and maybe that’s because we never really knew why it was called that. (We humbly suggest that it should have been called “The Further,” which is the name of the supernatural otherworld referenced in the film.)

Actually, scary movies with obscure titles makes it very hard to keep track of which is which. More importantly, generic names make it all too easy to get confused about the franchise mythology (when it’s there at all). So, in honor of Halloween scary movie season and our unending love for spooky flicks, here’s a quiz on recent horror movie titles.

1. What is “Insidious” about?

a. Paranormal spirits entering through a portal.
b. The ghost of a murdered girl seeking revenge.
c. A seemingly innocent child with a dark side.
d. An ancient curse attached to a symbolic item.

2. Only one of these is actually about a haunted house:

a. “A Haunted House”
b. “Silent House”
c. “The House on Haunted Hill”
d. “House at the End of the Street”

3. The sequel to “Offspring,” about a cannibal civilization in the woods, is:

a. “Mama”
b. “Orphan”
c. “The Woman”
d. “The Orphanage”

4. Which of these does not have a celebrity in the starring role?

a. “The Grudge”
b. “Orphan”
c. “Case 39”
d. “Sinister”

5. In this scary movie, having no electricity adds to the ambiance:

a. “Don’t Be Afraid of the Dark”
b. “Silent House”
c. “The Dark”
d. “Darkness”

6. Which movie does not feature a strong female lead?

a. “Mama”
b. “The Woman”
c. “The Woman in Black”
d. “The Awakening”

7. This scary movie involves a priest:

a. “The Omen”
b. “The Ward”
c. “The Pact”
d. “The Call”

8. Which of these plot twists is not alike?

a. “The Ward”
b. “The Sixth Sense”
c. “The Awakening”
d. “The Others”

9. Which of these is about a former mental asylum?

a. “Apartment 1303”
b. “Session 9”
c. “1408”
d. “Case 39”

10. Which of these is not a “possessed child” movie?

a. “The Omen”
b. “Case 39”
c. “The Ward”
d. “Insidious”

11. Which of these is not about paranormal investigators?

a. “The Awakening”
b. “Paranormal Activity”
c. “The Innkeepers”
d. “The Conjuring”

12. Which of these has not been redone as a scary movie in both America and Japan?

a. “The Grudge”
b. “The Ring”
c. “Dark Water”
d. “Orphan”

13. Which of these movies has not had a sequel (yet)?

a. “Paranormal Activity”
b. “The Grudge”
c. “The Omen”
d. “The Pact”

That’s it, you’re done! (Like what we did there, with the number of questions?)

Ready to find out how you rate as a scary movie aficionado?

Scroll down.

.

.

.

Answers:

1) a 2) c 3) c 4) b 5) b 6) c 7) a 8) a 9) b 10) c 11) b 12) d 13) d

Now that you’ve completed this quiz, you will die in seven days. Just kidding. But now you can share it with other scary movie lovers to see how you measure up.



News
Entertainment
Sports
Lifestyle
Local

Mayor announces public housing improvements

Mayor Bill de Blasio spoke at the Lincoln Houses in East Harlem on Wednesday, calling for the scaffolding to come down at NYCHA complexes across…

National

Peter Theo Curtis: American released by Syrian militants…

An American writer freed this week from two years in the captivity of insurgents in Syria spoke briefly outside his family's Cambridge home Wednesday of…

Local

Bratton defends 'broken windows' work as NYPD support…

Sixty percent of those polled said they support the "broken windows" theory approach popularized by Commissioner Bratton since his first term in the 1990s.

Local

Transit changes for Labor Day weekend

The MTA is adding additional service Friday for New Yorkers getting out of the city for the long weekend. On Friday, Aug. 29, 27 additional…

Television

'So You Think You Can Dance' recap: Season…

Season 11’s top four dancers gave their final performances before America’s Favorite Dancers are announced next week.

Going Out

Things to do this week in NYC, Aug.…

MUSIC The Electric Zoo Festival Aug. 29-31, 1 p.m. Randall’s Island Park $99-$369, www.electriczoofestival.com The electronic music celebration returns for a fifth year, with 150,000 attendees…

Going Out

5 things to do this weekend in NYC

The Electric Zoo Festival Aug. 29-31, 1 p.m. Randall’s Island Park $99-$369, www.electriczoofestival.com The electronic music celebration returns for a fifth year, with 150,000 attendees expected. David Guetta,…

Television

'Full House' might be relaunched with some of…

A new "Full House" might be in the works.

NFL

Mario Manningham on the bubble as Giants play…

Former Super Bowl hero Mario Manningham hopes his second go-around with Big Blue doesn’t end with Saturday’s final cut day.

NFL

Source: Stephen Hill 'faces a battle' to make…

A team source says Stephen Hill, who has battled injuries and poor performances during his first two years, is no lock to make the Jets’ final roster.

Sports

Serena Williams leaving legacy of talented American women…

It seems only a matter of when, not if, Serena Williams will win her 18th career grand slam championship.

College

When are 2014 college football playoffs? (Schedule, date,…

When and where are 2014 college football playoffs? A look at the schedule, date, TV, time for the semi-finals at championship game.

Food

Recipe: Samuel Adams beer-marinated grilled shrimp

Summer calls for two things: a cold beer and light food. Sam Adams' Latitude 48 IPA fairly bursts with citrus notes, making it an ideal marinade…

Wellbeing

Heart trumps brain when it comes to movies…

When you need a good cry, do you reach for the movie that’s “based on a true story”? Science says you’re giving your brain far…

Sex

The 10 types of people you meet online

Does it ever seem like online dating profiles tend to get a little repetitive? It turns out you are not the only one to have…

Home

Labor Day essentials

Whether you’re soaking up the sun on the beach or barbecuing in the park here are some must-haves for your end-of-summer bash.